Onderwerpen
ID #1401

Hoe voorzie ik mijn webshop van de juiste foto’s?

Een webshop zonder producten is natuurlijk niets en de producten zijn zo goed als de kwaliteit van de foto’s. Het werkt net zoals bij uw etalage: hoe aantrekkelijker u uw producten presenteert, hoe aanlokkelijker het voor klanten is om ze te kopen. En bij een webshop geldt dat zeker, omdat klanten er de producten niet kunnen voelen en vastpakken. Van kleding en schoenen is het daarom aangewezen om per product ook meerdere foto’s online te zetten, zodat klanten het product langs alle kanten kunnen bekijken.

Foto’s zijn dus belangrijk. Ze bepalen bovendien het aanzicht van uw webshop. Het is daarom belangrijk dat u ‘mooie’, duidelijke foto’s gebruikt. U kan vaak gebruik maken van het fotomateriaal van leveranciers. Maar soms hebben leveranciers geen foto’s die u kan gebruiken of gelden er bepaalde publicatieregels, waardoor u de leveranciersfoto’s niet mag gebruiken in uw webshop. 
Het is overigens ook niet altijd even interessant om leveranciersfoto’s te gebruiken. Deze worden doorgaans ook al door alle andere winkeliers gebruikt, zodat u zich met uw webshop niet meer onderscheidt van de rest. Bovendien is dit ook minder interessant met het oog op Google. Wanneer u uw eigen gemaakte foto’s gebruikt, creëert u ‘unieke content’, waardoor Google uw webshop én uw productfoto’s beter zal indexeren en hoger zal tonen in de zoekresultaten. Het lijkt er zelfs op dat Google dit steeds belangrijker vindt, en dat een goed gebruik van eigen foto’s (en dat geldt ook voor video’s, trouwens) u een steeds betere positie in de ranglijst kan opleveren.

Productfoto’s voor een webshop zijn een vak apart. Zelfs al bent u een begenadigd amateurfotograaf, het is toch aangewezen om in de leer te gaan bij een professionele productfotograaf. Huur een productfotograaf enkele uren in en volg eventueel een privé-opleiding, zodat u nadien ook zélf met kennis van zaken professionele productfoto’s kan maken. Een professioneel productfotograaf zal u onder meer kunnen zeggen welke grootte optimaal is, welk kleurprofiel u moet gebruiken en hoe u producten het beste in beeld kan brengen. Belangrijk is om de foto's te voorzien van een volledig witte achtergrond.

Labels: FAQ - Opstart

verwante artikelen: