ID #1117

Hoe maak ik een ZIP-bestand?

Het is vaak handig om meerdere bestanden en/of mappen samen te voegen tot 1 bestand. De gemakkelijkste manier hiervoor is het maken van eenZIP-bestand. Het voordeel hiervan is dat de totale bestandsgrootte wordt verkleind. Daarenboven kan u zo het bestand gemakkelijker versturen. De werkwijze om een dergelijk ZIP-bestand te maken, vindt u hieronder:

Windows-computer

1. U kan meerdere bestanden of mappen selecteren door de CTRL-toets in te houden bij het aanklikken van deze bestanden of mappen. Deze worden dan in het blauw aangeduid.
  2. Dan kan je rechtsklikken op deze groep bestanden of mappen
  3. Daarna moet je kiezen voor: Kopiëren naar > Gecomprimeerde map
  4. Er wordt dan een samenvattend bestand gemaakt.
  5. Als u dit wenst, kan u dit samenvattend bestand hernoemen door op het bestand op de rechtermuisknop te klikken. Daarna kan u kiezen voor 'Naam wijzigen'. De naam komt dan in het blauw te staan. Dan kan u een nieuwe naam typen en opnieuw op de 'Enter'-toets klikken om te bevestigen.
  6. Dit bestand kan u dan gemakkelijk via e-mail of WeTransfer versturen.

Apple-computer

1. U kan meerdere bestanden of mappen selecteren door de CMD-toets in te houden bij het aanklikken van deze bestanden of mappen. Deze worden dan in het blauw aangeduid.
  2. Dan kan u rechtsklikken op deze groep bestanden of mappen
  3. Daarna moet u kiezen voor: Comprimeer 'aantal' onderdelen
  4. Er wordt dan een samenvattend bestand gemaakt. Dit krijgt standaard de naam 'Archief.zip'.
  5. Als u dit wenst, kan u dit bestand hernoemen door op de 'Enter'-toets te klikken. De naam komt dan in het blauw te staan. Dan kan u een nieuwe naam typen en opnieuw op de 'Enter'-toets klikken om te bevestigen.
  6. Dit bestand kan u dan gemakkelijk via e-mail of WeTransfer versturen.